luni, 16 iunie 2008

W.C.-ul

In zilele cand nu te puteai astepta ca cladirile publice sa aiba canalizare, o femeie din Anglia urma sa calatoreasca in Germania. Avea rezervata o camera mica la o pensiune ce era proprietatea familiei directorului scolii din localitate. Calatoarea era preocupata de gandul viitoarei sale camere, mai ales daca avea W.C. (in engleza, baia este adesea apelata sub numele de W.C. -water closet). A scris o scrisoare directorului scolii, intreband de existenta unui W.C in pensiune. Directorul, care nu era un vorbitor fluent de limba engleza, a intrebat pe preotul din localitate daca stia ce inseamna W.C. In final, dupa ce acestia doi au cantarit ce ar putea fi aceste doua litere, au concluzionatca se refera la drumul spre capela Wayside Chapel. Deci, aparent au concluzionat ca doamna se interesa daca capela era aproape de pensiune. Directorul a scris o scrisoare de raspuns distinsei doamne:


Draga doamna,


Cu deosebita placere va anunt ca W.C-ul este situat la 9 mile de pensiune, in mijlocul unei minunate paduri de brad. Are capacitatea de a cuprinde 229 de persoane, si este deschis numai duminica si joia. Deoarece pe perioada verii este aglomeratie, va sugerez sa veniti devreme, cu toate ca este suficient loc de stat in picioare. Aceasta situatie este nefericita, mai ales daca aveti obiceiul sa mergeti regulat. S-ar putea sa va intereseze sa stiti ca fiica mea s-a casatorit in W.C. si ca acolo si-a cunoscut viitorul sot. Imi amintesc ce goana dupa locuri era, cand erau 10 oameni la un singur loc. Este minunat sa vezi expresia de pe fetele lor. Va veti bucura sa aflati ca un mare numar de oameni isi aduc cu ei pranzul si raman acolo dupa amiezele, in timp ce altii vin doar in ultimul minut. Acustica este impresionanta, putand fi auzite chiar si cele mai delicate sunete.
Cea mai noua achizitie este clopotul, care suna de fiecare data cand intra o persoana. De asemenea este si un bazar unde se pot procura si pernite de plus pentru sezut, lucru considerat necesar de majoritatea celor ce merg acolo. Sotia mea a fost bolnava, asa ca nu a putut merge acolo recent. Este aproape un an de cand a fost ultima data, lucru care, natural, ii provoaca mare suferinta. Voi fi incantat sa va rezerv cel mai bun loc, asfel incat sa fiti vazuta de toata lumea, mai mult, astept cu nerabdare sa va conduc chiar eu insumi acolo. Cu cele mai bune salutari, directorul.

APLICATIE: Scrisoarea directorului este un bun exemplu de comunicare gresita. Cand comunicam cu altii, trebuie sa fim atenti sa stim despre ce vorbim, si ce aud oamenii din ceea ce spunem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu